preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Udžbenici 2020./2021.

 

Udžbenike svih predmeta financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja iz Državnog proračuna.

Popis drugih obrazovnih materijala za školsku godinu 2020./2021.

Školsko zvono

Kalendar
« Prosinac 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Vremenska prognoza
Provjeri svoje znanje
Prijedlozi

 

os-knezmislav@os-knezmislav-kastelsucurac.skole.hr

Priznanja

CARNet vijesti
CARNet
20.11.2020. 16:11
CARNET-ov Nacionalni CERT sudjelovao u najvećoj NATO-ovoj vježbi jačanja kibernetičke sigurnosti
CARNET-ov Nacionalni CERT sudjelovao je u jednoj od najpoznatijih i najvećih NATO-ovih vježbi u području kibernetičke obrane - ,,Cyber Coalition 2020", koja se održala od 16. do 20. studenoga. Iako ... The post CARNET-ov Nacionalni CERT sudjelovao u najvećoj NATO-ovoj vježbi jačanja kibernetičke sigurnosti appeared first on CARNET .

14.11.2020. 11:01
INFO Ponovno uspostavljena primarna veza izmedju Zagreba i Osijeka
Postovani, Prekid je saniran te mrezni promet izmedju Zagreba i Osijeka opet ide punim kapacitetom. Srdacan pozdrav, — Mrezni operativni centar (Network Operations Center – NOC) Odjel mrezne infrastrukture Hrvatska ... The post INFO Ponovno uspostavljena primarna veza izmedju Zagreba i Osijeka appeared first on CARNET .

Brojač posjeta

Stranica je posjećena

Free Site Counter

puta od 11. siječnja 2009.

vijesti

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Hrvatski sabor 1999. godine donio je Odluku o proglašenju 18. studenoga Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Odlukom je određeno da se svake godine na taj dan na dostojanstven i primjeren način oda počast svim sudionicima obrane grada Vukovara (simbola hrvatske slobode) te na taj način očuva trajna uspomena i sjećanja na žrtvu Vukovara. Vukovar je u tromjesečnoj opsadi 1991. godine gotovo u potpunosti srušen, a veliki broj njegovih građana je nasilno stradao. Hrvatski sabor 2020. godine Zakonom proglasio je Vukovar „mjestom posebnoga domovinskog pijeteta jer ima posebno važnu ulogu u hrvatskoj povijesti uspostave samostalne, nezavisne, suverene i demokratske države te predstavlja simbol otpora, žrtve, pobjede i zajedništva odnosno obrane državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske u Domovinskom ratu.“

Diljem domovine 18. studenoga organizira se čin paljenja svijeća pod nazivom I u mom gradu Vukovar svijetli kao znak izražavanja suosjećanja prema žrtvi Vukovara u kojem će, kao svake godine, sudjelovati i naša škola. S obzirom da je srijeda 18. studenog 2020. godine neradni dan, paljenjem svijeća učenici i djelatnici naše škole odat će počast žrtvi Vukovara u utorak 17. studenog 2020. godine.

  :: opširnije :: 


objavio: Sandra Grgurević  datum: 16. 11. 2020. 23:01

Pretežno vedro

Nakon prošlogodišnjeg sudjelovanja u ulozi promatrača, ove školske godine naša škola postala je aktivni sudionik projekta Pretežno vedro u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Cilj ovoga projekta je emocionalno opismenjavanje učenika te zaštita i unaprjeđenje njihovoga mentalnog zdravlja, a ciljana skupina su učenici šestih razreda osnovne škole.

Ove godine u početnoj fazi natjecanja sudjelovalo je preko 500 učenika osnovnih škola Splitsko-dalmatinske županije. Naši učenici pokazali su izvrsnu emocionalnu pismenost na školskom natjecanju. Šest učenica koje su ostvarile najbolje rezultate, plasirale su se kao predstavnice naše škole na međuškolsko natjecanje u kojem je sudjelovalo deset osnovnih škola. Četvrto međuškolsko natjecanje iz emocionalne pismenosti sastojalo se od grupnog i individualnog dijela natjecanja, a organizirano je u virtualnom okruženju zbog poštivanja epidemioloških mjera. U grupnom natjecanju zasluženo su pobijedili učenici OŠ Trilj - PŠ Košute, a u individualnom natjecanju učenik OŠ Manuš. Čestitamo pobjednicima i svim sudionicima, a našim učenicama zahvaljujemo na aktivnom sudjelovanju i uloženom trudu!

  :: opširnije :: 


objavio: Sandra Grgurević  datum: 16. 11. 2020. 22:55

Berba maslina

U srijedu, 4. studenog 2020. godine, obavljena je tradicionalna berba maslina Osnovne škole kneza Mislava koja je ove godine organizirana u skladu s preporukama HZJZ-a. Berbom maslina učenici svake godine razvijaju svijest o poljoprivrednim dobrima našega zavičaja, doživljavaju tradiciju svojega mjesta te uče o procesu proizvodnje maslinovog ulja. Naši marljivi učenici iskoristili su sunčano vrijeme i u školskom masliniku ubrali 176 kg maslina od kojih su dobili 23
litre ulja.

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju u akciji!

   

  :: opširnije :: 


objavio: Sandra Grgurević  datum: 16. 11. 2020. 22:34

Jesenski odmor i blagdan Svi Sveti

Dragi naši učenici, obavještavamo vas da odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja u ovoj školskoj godini jesenski odmor počinje 2. studenoga 2020. godine i traje do 3. studenoga 2020. godine, s tim da nastava počinje 4. studenoga 2020. godine (srijeda) po istom rasporedu: A smjena poslijepodne i B smjena jutro.

Prvog dana u mjesecu studenom slavimo blagdan Svi sveti, stoga vam jesenski odmor omogućava da ovaj blagdan, zajedno s Dušnim danom, obilježite dostojanstveno prisjećajući se svojih najmilijih u krugu svoje obitelji.

Provedite dane pred nama u miru i zajedništvu i ostanite odgovorni.

Odmorite se i čuvajte svoje zdravlje!

  :: opširnije :: 


objavio: Sandra Grgurević  datum: 30. 10. 2020. 18:29

Dani kruha

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se svake godine tijekom mjeseca listopada. Različitim svečanostima i manifestacijama uz blagoslov, molitvu i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine bili podareni. Ove će godine izostati tradicionalni ukrasi, kolači, mirisna peciva i blagoslov svećenika.

Zbog trenutne epidemiološke situacije Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje nismo u mogućnosti organizirati na uobičajen način već u svojim razredima ili u sklopu izvannastavnih aktivnosti gdje ćemo se likovno ili literarno izražavati. Radove ćemo izložiti u atriju škole 23. listopada 2020. godine.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Sandra Grgurević  datum: 22. 10. 2020. 20:08

Glasajte za BAKU MASLINU!

Ovim putem Vas obavještavamo da je naša stara ljepotica – 1500 godina Stara kaštelanska maslina - prijavljena na natjecanje za Hrvatsko stablo godine.

Pobjednik natjecanja Hrvatsko stablo 2020. godine kandidirat će se na natjecanje Europsko stablo 2021. godine, stoga Vas pozivamo da glasate za BAKU MASLINU kako bi ovu jedinstvenu maslinu kao jedinog predstavnika Dalmacije predstavili Hrvatskoj, a potom i Europi.

Glasovati možete preko poveznice: https://www.veznicuzastita-prirode-dnz.hr/glasaj-za-hrvatsko-stablo-godine/

Imajte na umu da smijete glasovati samo za jednog od ponuđenih kandidata za Hrvatsko stablo 2020. godine (dozvoljeno je jednom glasovati s istog računala, prijenosnog računala i/iIi mobilnog uređaja).

Glasovanje započinje 01. listopada 2020. godine u 00:00h i traje do 31. listopada 2020. godine do 23:59h.

Rezultati glasovanja će biti objavljeni 6.11.2020.

Unaprijed zahvaljujemo na doprinosu!

  :: opširnije :: 


objavio: Sandra Grgurević  datum: 9. 10. 2020. 22:50

Prijave učenika u Centar izvrsnosti

Dragi učenici i roditelji, 

Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije (u nastavku CI SDŽ) provodi javni poziv za stjecanje statusa polaznika u programima CI SDŽ čime omogućava potencijalno darovitim učenicima sudjelovanje u aktivnostima unutar programa CI, koji su sljedeći:

1. Centar izvrsnosti matematike, kojem je škola domaćin III. gimnazija, Split

2. Centar izvrsnosti informatike, kojem je škola domaćin Elektrotehnička škola-Split, Split

3. Centar izvrsnosti novih tehnologija, kojem je škola domaćin Elektrotehnička škola-Split, Split

4. Centar izvrsnosti prirodoslovlja, kojem je škola domaćin Prirodoslovna škola Split, Split

U rad programa pojedinih CI uključuju se potencijalno daroviti učenici odabrani putem testiranja (temeljem postignutog rezultata) te putem direktnog upisa (temeljem praćenja i vrednovanja postignuća polaznika upisanih u prethodnim godinama).

Prijave polaznika za sudjelovanje u programima CI SDŽ vršit će se elektroničkim putem, putem aplikacije MIA, koju obavljaju učitelji.

Nakon izvršene prijave škole, roditeljima prijavljenih učenika na e-mail adresu koja je navedena u prijavi dolazi poveznica, korisničko ime i lozinka. Roditelji učenika dužni su potpisati privolu u elektroničkom obliku te provjeriti i upisati podatke o djetetu koji su dostupni u aplikaciji (roditeljima će putem aplikacije biti dostavljene detaljne upute za korištenje aplikacije te šifra i lozinka za pristupanje aplikaciji). Upute o korištenju aplikacije za roditelje/staratelje možete pronaći na poveznici: https://ci-sdz.hr/wp-content/uploads/2020/09/Upute-za-korištenje-aplikacije-MIARoditelji_staratelji.pdf

Prijava je dovršena kada su roditelji potpisali privolu, čime se status učenika u aplikaciji mijenja u PRIHVAĆENO, što matična škola može provjeriti putem aplikacije.

Rok za prijavu kandidata istječe u petak, 18. rujna 2020. godine u 23,59 kada će poveznica za prijavu biti zatvorena.

Izvrsnost nije cilj. Izvrsnost je stav!

  :: opširnije :: 


objavio: Sandra Grgurević  datum: 13. 9. 2020. 18:11

NOVA ŠKOLSKA GODINA

Poštovani  roditelji i učenici!

Pozdravljamo vas na početku ove školske godine koja nam donosi puno novog te potrebu našeg prihvaćanja i prilagođavanja tome.

S obzirom na epidemiološku situaciju, a kako bi smo što je više moguće zaštitili zdravlje naših učenika, nastavu započinjemo uvažavajući sve preporuke MZO I HZJZ. Kako bi u tome bili što učinkovitiji nužna je suradnja, povjerenje te iskrena komunikacija s Vama. 

Prvi nastavni dan je u ponedjeljak, 7. rujna 2020. te će se na taj dan nastava održati prema sljedećem rasporedu:

Smjena B jutro

predmetna nastava 6. i 8.razredi u 7 i 30 sati.

razredna nastava 2. i 4.razredi u 8 sati

Smjena A popodne

predmetna nastava 5. i 7.razredi u 13 i 30 sati.

razredna nastava  3.razredi u 14 sati

UČENICI PRVIH RAZREDA u 11 sati na školskom igralištu
 

 • Učenici će dobiti prvi nastavni sat udžbenike, raspored sati te upute o organizaciji nastave i ponašanju u skladu s propisanim mjerama.
 • Učenici su obvezni nositi maske, kao i svi učitelji i djelatnici škole. Učenici će dobiti dvije platnene maske. Nužno je da maske redovito perete kako bi one zaista imale svoju funkciju. Sva didaktička sredstva i pomagala koja koriste učitelji u nastavi redovito će se dezinficirati.
 • Učenici su dužni svaki dan u školu donijeti u blokiću zapisanu vrijednost izmjerene temperature.Izuzetno je značajno da kao roditelji vodite računa o navedenom te da dijete ne šaljete u školu ukoliko ima povišenu temperaturu i/ili druge simptome infekcije.
 • Učenici moraju u školu dolaziti na vrijeme s obzirom da  je ulazak i izlazak iz školske zgrade strogo kontroliran. Dakle, roditelji,  pazite da ne kasne, ali i da ne dolaze prerano jer tada ne možemo kontrolirati održavanje nužne distance. Svaki učenik po dolasku staje u prostor gdje je njegov razred na školskom igralištu. Predmetni učitelji dolaze na školsko igralište po onaj razred koji imaju po rasporedu.
 • Učenici predmetne nastave ulaze u školu na glavni ulaz, a učenici razredne nastave na zapdni ulaz na donjem katu.

 

 •  Raspored održavanja nastave prvi tjedan (od 8.rujna):

Smjena B jutro

predmetna nastava 6. i 8.razredi u 7 i 30 sati.

razredna nastava 2. i 4.razredi u 8 sati

Smjena A popodne

predmetna nastava 5. i 7.razredi u 13 i 30 sati.

razredna nastava 1. i  3.razredi u 14 sati

 • Nastava će se pretežno organizirati kroz blok satove. Školski sat će trajati 40 minuta. Školskog zvona nema.

 • Školski odmor učenika  također ćemo kontrolirati posebnim rasporedom
 • Djeca su obvezna pohađati izbornu nastavu koju su odabrali za ovu školsku godinu. Izborna nastava će se održavati u školi ukoliko je riječ o učenicima istog razrednog odjela. Ukoliko je riječ o kombiniranim grupama provodit će se „mješoviti model“, dakle, dio u školi, a dio kao nastava na daljinu. Na isti način će se realizirati izvannastavne aktivnosti.
 • Roditelji ne ulaze u školu, osim u iznimnim situacijama te pri tome obvezno nose masku te ne smiju imati simptome infekcije.
 • Roditeljski sastanci te individualni razgovori roditelja i učitelja odvijat će se online (razrednici s roditeljima dogovaraju način komunikacije). 
 • Ukoliko se, nažalost, pojavi sumnja na infekciju COVIDOM u školi, postupat ćemo prema dobivenom protokolu. Što se  tiče onih učenika koji spadaju u „ranjivu“ skupinu s obzirom na svoja zdravstvena stanja, sve odluke o načinu pohađanja nastave donose liječnici specijalisti školske medicine. 

PRIJEVOZ UČENIKA JE ORGANIZIRAN PO DOLASKU U ŠKOLU (7.00 I 7.30 SATI TE U 13.00 I 13.30 SATI) I POVRATKU IZ ŠKOLE.

UČENICI SU DUŽNI NOSITI MASKE U ŠKOLSKOM AUTOBUSU.

Još jednom vas pozivamo na suradnju te vam želimo zdravlja i mira u ovoj, nadajmo se,poticajnoj i uspješnoj školskoj godini.

  :: opširnije :: 


objavio: Anita Luketin  datum: 2. 9. 2020. 22:26

OBAVIJEST O POČETKU NASTAVE U 2020./2021. ŠK.GODINI

Nastava počinje u ponedjeljak 07. rujna 2020.

Blagovremeno ćemo objaviti raspored nastave po smjenama te informacije o podjeli udžbenika, organiziranom prijevozu učenika i prvom nastavnom danu prvašića. 

Nastava će biti organizirana u skladu s Uputama HZJZ-a za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. od 24. kolovoza 2020.

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Upute_vrtici_i_skole_24_08_2020_HZJZ-1.pdf

kao i Modelima i preporukama za rad u uvjetima povezanim s COVID-19 Ministarstva znanosti i obrazovanja RH (odnosno, mogućnostima Škole).

https://mzo.gov.hr/UserDocsImages//dokumenti//Modeli%20i%20preporuke%20za%20provedbu%20nastave%20u%202020-2021%2029.8.2020.pdf

  :: opširnije :: 


objavio: Anita Luketin  datum: 1. 9. 2020. 12:26

UDŽBENICI I ODLUKA O KORIŠTENJU KOMERCIJALNIH DRUGIH OBRAZOVNIH MATERIJALA U OŠ KNEZA MISLAVA U ŠK.GOD. 2020./2021. Vijest ima dokument u privitku

1.) Prema Zakonu o udžbenicima i drugima obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu, a nakon objave Kataloga odobrenih udžbenika za osnovnu školu za školsku godinu 2020./2021., učitelji razredne i predmetne nastave Osnovne škole kneza Mislava, Kaštel Sućurac izvršili su odabir udžbenika, sukladno čemu je izrađen Zbirni popis udžbenika koji se koriste u Osnovnoj školi kneza Mislava, Kaštel Sućurac, a koji obuhvaća:

-Udžbenike iz Kataloga obveznih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za OŠ za školsku godinu 2014./2015.,

-Udžbenike iz Kataloga odobrenih udžbenika za osnovnu školu za školsku godinu 2019./2020. i

-Udžbenike iz Kataloga odobrenih udžbenika za osnovnu školu za školsku godinu 2020./2021. (popis u privitku).

Svi udžbenici iz predmetnog popisa besplatni su i financiraju se iz Državnog proračuna.

Svoje komplete udžbenika učenici/roditelj će preuzeti u školi u prvom tjednu nastave šk. god.2020./21, pri čemu će roditelj/skrbnik potpisati Izjavu o prihvaćanju obveze vraćanja udžbenika, a temeljem Naputka o načinu uporabe, vraćanja i obnavljanja udžbenika i drugih obrazovnih materijala financiranih sredstvima iz državnog proračuna.

 

2.) Također, sukladno Zakonu o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu, a sukladno potrebama i odabiru učitelja Osnovne škole kneza Mislava, Kaštel Sućurac iz popisa koji na svojim stranicama objavljuje Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO), izvršen je odabir drugih obrazovnih materijala za razrednu i predmetnu nastavu koji ne prelaze prekoračenja iz članka 16. stavak 8. Zakona te je donesena Odluka i popis drugih obrazovnih materijala za školsku godinu 2020./2021. (u privitku)

 

3.) O potrebi korištenja komercijalnih drugih obrazovnih materijala koji prelaze prekoračenja iz članka 16. stavak 8. Zakona roditelji će biti obaviješteni u prvom tjednu nastavne godine te su roditelji dužni potpisati suglasnost za korištenje istih.

Likovne mape nabavljaju roditelji/skrbnici.

  :: opširnije :: 


objavio: Anita Luketin  datum: 15. 7. 2020. 10:30

Dan državnosti Republike Hrvatske- 30. svibnja 2020.

Dan državnosti u Republici Hrvatskoj je blagdan koji se obilježava 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. i na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća.

Konačno, poslije dugo vremena i brojnih režima, Hrvati su stekli pravo da budu svoji na svome, da žive u svojoj vlastitoj, samostalnoj državi, a ne unutar nametnutog zajedništva, nazivalo se ono Ugarskom, Austrijom, Austro-Ugarskom,kraljevskom ili socijalističkom Jugoslavijom.

Hrvatski sabor je, naime, na taj datum, donio Odluku o uspostavi suverene i samostalne Republike Hrvatske. Pritiskom i traženjem međunarodnih sila, ta je odluka stupila na snagu tek po isteku tri mjeseca od njenog donošenja, točnije, 8. listopada. Hrvatski je sabor na zasjedanju 8. listopada 1991. proglasio punu neovisnost Republike Hrvatske (donesena Odluka o raskidu državnopravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ).

Sretan vam Dan državnosti Republike Hrvatske!

  :: opširnije :: 


objavio: Anita Luketin  datum: 30. 5. 2020. 06:12

DAN ŠKOLE- SV.JURAJ

U spomen na hrabrog Dioklecijanovog vojnika, svetog Jurja, Dan Kaštel Sućurca Dan škole tradicionalno se obilježava 23. travnja.

Dan mjesta Kaštel Sućurca obilježava se u spomen na hrabrog Dioklecijanovog vojnika svetog Jurja koji se oštro suprotstavio caru Dioklecijanu koji je progonio kršćane. Za to je žrtvovao vlastiti život jer ga je car Dioklecijan dao pogubiti.

Sveti Juraj povijesna je osoba. Rođen je u 3. stoljeću u Palestini, potječe iz plemenitaške obitelji što ga je obvezalo na vojnički poziv. Iako je ubrzo postao zapovjednik bojišta, zbog svoje kršćanske vjere sukobio se sa zapovjednom strukturom u vojsci. Kao časnički član Vojnog vijeća zastupao je interese kršćana te se protivio njihovom progonu kojeg je zahtijevalo Vijeće i car Dioklecijan. Zbog ovakvih Jurjevih istupa i priznanja da je kršćanin, car Dioklecijan je naredio da se Jurja okuje i utamniči. On je u tamnici pronašao zadovoljstvo koje ga je, kao kršćanina, inspiriralo da trpi svjedočeći Kristovo ime. U to su vrijeme kršćani mučeni na vrlo okrutne i bolne načine, a Juraj je bio jedan od prvih mučenika Dioklecijanova progona. Vidjevši da Juraj uslijed mučenja ne posustaje, car mu je ponudio milost i sve vojne povlastice ukoliko se odrekne kršćanstva. No Juraj na te uvijete nije pristao.
Stoga je Dioklecijan naredio da se Jurju odrubi glava što se dogodilo 23. travnja 290. godine u Palestini. Datum Jurjeve smrti u Crkvi je upisan kao spomendan na tog sveca.

Šest stoljeća kasnije knez Mislav na Putalju daje sagraditi crkvicu koja nosi ime Jurju u čast i time utemeljuje naselje iz kojeg će se razviti Kaštel Sućurac. U spomen na ovaj važan povijesni događaj, naša škola nosi njegovo ime.

Taj je dan ujedno i Dan OŠ kneza Mislava i Dan mjesta.

Narodni običaji povodom Dana Kaštel Sućurca.

Nekad su mladići i djevojke išli od kuće do kuće i ostavljali po jednu zelenu grančicu kao znak obilja i  ukućanima pjevali različite pjesme,  a domaćini bi ih darivali jajima, slaninom, novčićima ili kakvom drugom sitnicom. 

 

S nadom da ćemo uskoro i mi moći oživjeti davne običaje, svim našim učenicima, djelatnicima i roditeljima kao i svima koji Kaštel Sućurac drže u srcu želimo sretan Dan našeg mjesta!

 

U četvrtak 23.4.2020. godine će svi učitelji zajedno sa učenicima po prvi put obilježiti Dan Škole u virtualnim učionicama. Nastavni dan će biti posvećen Sv.Jurju i Danu škole.

  :: opširnije :: 


objavio: Anita Luketin  datum: 22. 4. 2020. 08:25

Aplikacija Microsoft Teams - učenici

Nastava će se organizirati na daljinu uz pomoć informacijsko-komunikacijske tehnologije (Office 365 - program Teams).

Microsoft Teams je aplikacija za timski rad u sustavu Office 365 pomoću koje možete:

 • Surađivati i razgovarati s vašim učiteljima i učenicima
 • Zakazivati sastanke i održavati videokonferencije
 • Dijeliti sadržaje
 • Dodavati različite aplikacije
 

Priručnik Microsoft Teams za učenike. 

  :: opširnije :: 


objavio: Anita Luketin  datum: 14. 3. 2020. 12:36

DAN GRADA KAŠTELA

POVELJA KNEZA TRPIMIRA - RODNI LIST HRVATSKE DRŽAVNOSTI
Kaštela obilježavaju Dan grada upravo na datum 04. ožujka u spomen na isti datum daleke 852. godine kada je knez Trpimir darovavši crkvicu Svetog Jurja u Putalju splitskoj nadbiskupiji, u pisanoj darovnici izdanoj u Bijaćima po prvi put napisao “knez Hrvata milošću Božjom”, odnosno “dux Croatorum iuvatus munere divino”.
Prijepis Trpimirove darovnice iz 16. stoljeća danas se čuva u župnoj Riznici crkve Svetog Jurja u Kaštel Sućurcu koja je zbog čuvanih eksponata od neprocjenjive nacionalne i crkvene važnosti.
Prema mišljenju mnogih povjesničara kojima je proučavanje hrvatske povijesti uža specijalnost, Trpimirova darovnica iz 852. godine ima veliko značenje i vrijednost kao najstarija hrvatska vladarska isprava, te ona u stvari predstavlja rodni list hrvatske državnosti. Osim toga, Trpimirova povelja je ujedno i prvi pisani dokument u kojem se spominje Hrvatska i ime HRVAT.
Trpimirova darovnica, koja je poznata još i kao Povelja kneza Trpimira jest najstariji sačuvani spomenik hrvatskog prava, koji je napisan na latinskom jeziku, a nastao je 04. ožujka 852. godine. To je i najstarija isprava s dvora nekog od hrvatskih vladara i ujedno je prva domaća isprava u kojoj se spominje hrvatsko ime. 
 

Svim našim učenicima, djelatnicima i roditeljima kao i svima koji Kaštela drže u srcu želimo sretan Dan našeg grada!

  :: opširnije :: 


objavio: Anita Luketin  datum: 4. 3. 2020. 09:40

PLAKATI ZA DUŠU

Naša škola sudjeluje u projektu "Plakati za dušu" prilikom kojeg smo postavili putujuću izložbu plakata u školskom atriju. Riječ je o plakatima koji su nastali u projektnim aktivnostima NZJZ-a u periodu od proteklih 10 godina. Cilj izložbe je zaštititi i unaprijediti mentalno zdravlje djece i mladih. Metoda koju koristimo u ovom projektu je vizualna komunikacija kojom prenosimo emocionalna stanja i stavove. Na taj način reguliramo i određena neprihvatljiva ponašanja te međuljudsku interakciju. Obzirom da je putujuća izložba postavljena u atriju, dostupna je svima i svi su uključeni u projektnu priču: učenici, roditelji, učitelji, pa i svi posjetitelji škole iz lokalne zajednice. Zadatak je svakog razreda odabrati omiljeni plakat i obrazložiti zašto. Razredi koji su već realizirali projektnu aktivnost oduševili su svojom uviđajnošću i osvješćenošću o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja. Radujemo se nastavku projekta i rezultatima cijele škole!

  :: opširnije :: 


objavio: Anita Luketin  datum: 3. 2. 2020. 09:56

Božićna priredba Vijest ima dokument u privitku

Svečano smo izveli još jednu Božićnu priredbu u kinu Sveti Juraj. Uživali smo u igrokazima i plesnim točkama mališana, a cijela  predstava bila je prožeta pjesmom školskog zbora. Osjećao se pravi duh Božića, radosti i onaj dobro poznati osjećaj topline oko srca.

Svima Cestit Božic i Sretna Nova godina!!!

  :: opširnije :: 


objavio: Anita Luketin  datum: 20. 12. 2019. 20:25

Eko jelka

Nakon prošlogodišnjeg čuvenog „Kartonka“ ove školoske godine odlučili smo iskoristiti stare udžbenike i od njih načiniti božićnu jelku. Pošlo nam je za rukom i božićnim čudom još se drži! Ukrasili smo ga cd-ovima iz udžbenika na koje smo ispisali poruke mira ili crtali božićne motive. Vjeronaučna zajednica naše škole upotpunila je ovu božićnu jelku anđelom koji je također izrađen od starog udžbenika. 

  :: opširnije :: 


objavio: Anita Luketin  datum: 18. 12. 2019. 19:23

Zaštita sigurnosti djece na internetu i u svijetu mrežnih tehnologija

Program Zaštita djece na Internetu i u svijetu mrežnih tehnologija pokrenut je u suradnji Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) te u partnerstvu s Hrvatskom poštom. Program se provodi već nekoliko godina s ciljem upoznavanja učenika s pravilima ponašanja u virtualnome svijetu i prevencijom elektroničkog nasilja te informiranja o sigurnosti na Internetu.

U cilju edukacija roditelja i djece, HAKOM je pripremio: 

video: Kako zaštiti djecu na Internetu? i

brošuru: Kako se zaštiti u svijetu Interneta i mobilnih telefona

  :: opširnije :: 


objavio: Sandra Grgurević  datum: 17. 12. 2019. 17:18

Posjeti Centru „Mir“ i dječjem domu „Miljenko i Dobrila“ Vijest ima dokument u privitku

Naši sedmaši prikupili su poklone cijele škole te ih u pratnji pedagoginje odnijeli Centru „Mir“ i dječjem domu „Miljenko i Dobrila“ (Maestral).  U Centru „Mir“ dočekala nas je senzorna terapetkinja koja nas je provela kroz cijeli objekt, a pozdravili su nas i ravnatelj i defektologinja. Kako je jednoj štićenici Centra bio rođendan, od srca smo joj zapjevali. Posebno nas je razveselila soba za senzornu terapiju: tamo smo naišli na bazen s lopticama, vodeni krevet, razne osjetilne rekvizire i umirujuće svjetlosne efekte. Dobro nam je došla terapija! U „Miljenka i Dobrile“ smo imali jednako srdačan doček odgajatelja i djece. Upoznali smo se, podružili kao stari prijatelji i dobili poziv za buduća druženja koja željno iščekujemo! Za uspomenu dobili smo i mi poklon, božićne ukrase koje su izradila djeca iz doma.

  :: opširnije :: 


objavio: Anita Luketin  datum: 16. 12. 2019. 22:55

Večer matematike Vijest ima dokument u privitku

Uspješno smo i kreativno obilježili i ovogodišnju Večer matematike. Od sudokua, izrade geometrijskih božićnih ukrasa do dijelova ljudskog tijela, potrebe znanosti su zadovoljene, a intelektualna znatiželja naših učenika zadovoljena! Osim obilježavanja ovog događaja u našoj školi, dana 12.prosinca zainteresirani učenici, u pratnji učtelja matematike i učiteljice razredne nastave, posjetili su PMF i sudjelovali te pobjedili u radionici „Escape room“ .

  :: opširnije :: 


objavio: Anita Luketin  datum: 16. 12. 2019. 20:14

Božićna priredba

Dragi učenici, roditelji i djelatnici škole,

pozivamo vas na Božićnu priredbu koja će se održati u petak 13.prosinca 2019.godine u 18 i 30 sati u kinu Sv.Juraj.

Dođite i pogledajte što su vam pripremili naši učenici,podijelite radost i duh Božića s nama te započnite blagdansko raspoloženje dječijim plesom,pjesmom i igrokazima.

  :: opširnije :: 


objavio: Anita Luketin  datum: 9. 12. 2019. 10:12

Večer matematike 2019.

Poštovani učenici i roditelji,

zadovoljstvo nam je obavijestiti Vas da će se i ove godine u našoj školi održati Večer matematike u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva, uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i to u utorak, 10. prosinca 2019. s početkom u 18 i 30 sati.

Dođite i igrajte se s nama, doživjet ćete matematiku na drugačiji način od onoga na koji ste navikli.

  :: opširnije :: 


objavio: Anita Luketin  datum: 9. 12. 2019. 09:48

Sveti Nikola

Našu školu posjetio je uvijek dragi gost, onaj koji nas svake godine počasti svojim dolaskom 6.prosinca, Sveti Nikola! Rekao nam je pokoju mudrost, a nije ni došao praznih ruku, sa sobom je donio punu vreću slatkiša. Svi su mu klicali i veselili se, pogotovo naši najmlađi, a škola je odzvanjala od njegovog zvona.

  :: opširnije :: 


objavio: Anita Luketin  datum: 9. 12. 2019. 08:59

Anđeli od papira

Još jedan kreativan način oporabe papira pokazala je naša Vjeronaučna zajednica. Naši prvaši i trećaši, pod vodstvom vjeroučiteljice i časne sestre, izrađivali su anđele od starih udžbenika! Osim što čuvamo okoliš i odgovorno zbrinjavamo otpad, dobro smo se zabavili!

  :: opširnije :: 


objavio: Anita Luketin  datum: 5. 12. 2019. 09:21

Projekt „Pretežno vedro“

S ponosom možemo reći da smo se od ove školske godine uključili u projekt NZJZ-a „Pretežno vedro“. Riječ je o međuškolskom natjecanju iz emocionalne pismenosti, a ove godine domaćin je OŠ „Srinjine“, prošlogodišnji pobjednik igre. Ova hvalevrijedna manifestacija, koja više ima edukativnu svrhu, ali ipak natjecateljski karakter zbog zabave, održala se 15.11.2019. Naziv emocionalna pismenost odnosi se na razumijevanje vlastitih osjećaja i onoga što ih uzrokuje kao i upravljanje svojim osjećajima. Uz igru djeca vježbaju kako prepoznavati svoje i tuđe osjećaje, kako reagirati u sukobima, usklađivati osjećaje i ponašanja te bolje upoznavati sebe i druge. Za početak, bili smo „škola promatrač“ : naših troje učenika 5.-ih razreda budnim je okom promatralo kreativni dio natjecanja, odnosno igrokaze škola natjecatelja. Dali smo svoje ocjene i tako pridonijeli konačnoj odluci Stručnog povjerenstava natjecanja. Naša učenica dala je i intervju o svojim dojmovima, svakako pogledajte na priloženom linku na Youtubeu. Jedva čekamo sljedeće godine sudjelovati kao natjecatelji u OŠ Žnjan Pazdigrad koji su zasluženo odnijeli pobjedu!

https://www.youtube.com/watch?v=Zty5QiGrWpk&feature=youtu.be

  :: opširnije :: 


objavio: Anita Luketin  datum: 5. 12. 2019. 09:18

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, naša škola tradicionalno će zapaliti svijeće.

Hrvatski sabor je 1999. godine donio Odluku o proglašenju 18. studenoga Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine kojom je određeno da se na dostojanstven i primjeren način oda počast svim sudionicima obrane Vukovara – grada simbola hrvatske slobode i stradanja.

Vukovar je u tromjesečnoj opsadi gotovo potpuno srušen, a stradao je velik broj njegovih građana. Nakon što je 18. studenog 1991. godine pao u ruke JNA i srpskih jedinica, branitelji su ili ubijeni i pokapani u masovne grobnice, od kojih je najveća na Ovčari, ili su odvedeni u zatvore i logore. Preživjelo stanovništvo moralo je napustiti grad.

Vukovar je u poslijeratnoj Hrvatskoj izrastao u pojam patnje i otpora, s mnogim znanim i neznanim herojima.

Naša škola, kao i svake godine, pridružuje se manifestaciji „I u mome gradu Vukovar svijetli“ prilikom koje će učenici, zajedno sa svojim razrednicima, zapaliti svijeće svima onima koji su stradali braneći Vukovar i domovinu.

  :: opširnije :: 


objavio: Anita Luketin  datum: 17. 11. 2019. 19:46

Berba maslina

Sunčano vrijeme i visoke temperature zraka za ovo doba godine išle su na ruku maslinarima pa je u većini maslinika berba u punom jeku, dok su neki posao za ovu godinu već vrijedno i priveli kraju. U ponedjeljak, 28. listopada 2019. godine, obavljena je tradicionalna berba maslina Osnovne škole kneza Mislava. Vrijedni učenici su u masliniku sa 19 stabala ubrali  126 kg maslina od kojeg su dobili 18,7 litra ulja.

  :: opširnije :: 


objavio: Anita Luketin  datum: 2. 11. 2019. 11:38

Dani kruha i zahvalnosti na plodovima zemlje

Kao i svake školske godine, ni ove nismo propustili prigodno obilježiti Dane kruha i zahvalnosti na plodovima zemlje. Vrijedne ruke naših učenika, i možda pokoja vrijedna roditeljska, ispekle su razne varijante krušnih poslastica svih oblika i motiva. Župnik je, po već dobro poznatoj tradiciji, posvetio kruh u svakom razredu. Najreprezentativniji izložbeni primjerci imali su čast „nastupiti“ i na štandu gradske manifestacije kruha „Jesen u Kaštelima - Sajam plodova zemlje“. U prilog Dana kravate kojeg smo obilježili samo nekoliko dana ranije, neki su se dosjetili ispeći kruh u obliku kravate s uzorkom šahovnice Hrvatskog grba.

  :: opširnije :: 


objavio: Anita Luketin  datum: 28. 10. 2019. 11:01

Pošumljavanje Kozjaka i školskog okoliša

Naši učenici pokazali su ekološku osvještenost svojim odazivom na poziv Cemex-a i Grada Kaštela  u akciju pošumljavanja Kozjaka i školskog okoliša. Zainteresirani učenici 5.-8.razreda, uglavnom sudionici INA-e Eko grupa i Školski vrt, zajedno s djelatnicima škole uzeli su lopate u svoje ruke i uljepšali okoliš.

  :: opširnije :: 


objavio: Anita Luketin  datum: 26. 10. 2019. 11:04

DAN ŠKOLE-SV.JURAJ-ZAŠTITNIK NAŠEG MJESTA

Sveti Juraj je bio rimski časnik koji je umro mučeničkom smrću za vrijeme Dioklecijanova progona 303. god. u Kapadociji u današnjoj Turskoj.

Kada su ga, zbog nepriznavanja poganskih rimskih bogova, osudili na smrt odrubljivanjem glave. Kao i mnogi drugi sveci njegova vremena, koji su podnijeli sličnu mučeničku smrt, i sv. Juraj nam može biti izvrstan putokaz u postojanosti u vlastitoj vjeri.

Prije smrti su ga mučili na kotaču sa čavlima, ali su mu rane zahvaljujući vjeri, brzo zacijelile.

Priča o svetom Jurju 

U jezeru u blizini grada Silene živio zmaj, kojemu su svakodnevno za hranu morali davati ovce, janjad, telad ili kakvu drugu životinju. Međutim, zmaj se obezobrazio pa je počeo tražiti da mu žrtvuju mladiće i djevojke. Oni na koje je pala kocka bili bi bačeni zmaju. Jednom zgodom na takav način bi izvučena i kraljevna, ali dok je išla u smrt, sretne ju sveti Juraj i kaže da će ju spasiti ako kralj obeća da će se on i svi stanovnici ostaviti poganskih bogova i obratiti na kršćanstvo. Kralj spremno obeća. Kad je zmaj izišao iz jezera, sveti Juraj se zaleti prema njemu na konju i kopljem mu probode vrat. Potom ga sveza svilenim konopcem i povede pred kraljev dvor, gdje kralj još jednom potvrdi da će se obratiti, a sveti Juraj potom ubije zmaja.

Knez Mislav

Knez Mislav je u IX stoljeću dao napraviti crkvicu sv. Jurja na brdu Putalj čime je utemeljio naselje iz kojeg se kasnije razvio Kaštel Sućurac te je postao prvi hrvatski vladar koji je prihvatio vjerske, društvene i političke veze Hrvatske s papom koje traju sve do danas. Zato je hodočašće na Putalj na koje su se i ove godine uputili učenici naše škole znak pripadnosti Hrvata i Hrvatske europskoj kršćanskoj civilizaciji. Tu činjenicu Sućurani, Kaštelani i svi Hrvati ne smiju zaboraviti.

U spomen na hrabrog Dioklecijanovog vojnika, svetog Jurja, Dan Kaštel Sućurca i Dan škole tradicionalno se obilježava 23. travnja.

U spomen na ovaj važan povijesni događaj, naša škola nosi ime kneza Mislava. Povodom obilježavanja Dana škole i Dana mjesta, 17. travnja 2019.g. organizirali smo Projektni dan sa temom Sv.Juraj.

Svim našim učenicima, djelatnicima i roditeljima kao i svima koji Kaštel Sućurac drže u srcu želimo sretan Dan našeg mjesta!

 

i (24).jpg

  :: opširnije :: 


objavio: Anita Luketin  datum: 22. 4. 2019. 20:08
» Arhiva naših vijesti    
 


 

 

HVALA NA POSJETI! 

 

UV 2020./2021.

Četvrtak 1.10.2020. u 12,30 sati (virtualno)

Srijeda 2.9.2020.u 8,30 sati

 


Statut škole

Priloženi dokumenti:
Statut.pdf


Dopunska i dodatna nastava


Natjecanja

Priloženi dokumenti:
VREMENIK natjecanja 2019.-2020..doc


Upisi u srednje škole

Školski vrt


Sandučić povjerenja

Pravila škole


 


Red button

 

Prijavi sadržaj na internetu za koji sumnjaš da je nezakonit!

preskoči na navigaciju