preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Udžbenici 2022./2023.

 

Udžbenike svih predmeta financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja iz Državnog proračuna.

Grad Kaštela finacira radne bilježnice, kutije i školske mape.

Školsko zvono

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Vremenska prognoza
Provjeri svoje znanje
Prijedlozi

 

os-knezmislav@os-knezmislav-kastelsucurac.skole.hr

Priznanja

Nastava

Uporaba računala u nastavi

Što je interaktivna bijela ili pametna ploča?

Više o interaktivnoj ploči pogledajte pod OPŠIRNIJE.CARNet - primjena interaktivne ploče IT Board

Zašto nastavnici diljem svijeta koriste interaktivnu ploču i kakva je njezina uloga u nastavnom procesu?

Možemo pretpostaviti da će interaktivna ploča u skoroj budućnosti biti uobičajeno sredstvo na hrvatskim sveučilištima kao u osnovnim i srednjim školama.

1. UPORABA IVP - a U RAZREDU

IVP pretvara tradicionalnu školsku ploču u interaktivan uređaj za podučavanje i prezentaciju. Preko računalne slike projektirane na IT - ploču možemo putem IT - štapa ili IT - olovke kontrolirati sliku na ploči.

Sliku možemo kasnije pohraniti na računalo ili promijeniti pišući neke dodatne bilješke.

Karakteristike IVP- a:

  • INTERAKCIJA - pisanjem po ploči upravljamo odgovarajućom aplikacijom
  • KREATIVNOST - pisanje bilješki, crtanje dijagrama, slika, stvaranje animacija
  • MOGUĆNOSTI - pohrana podataka, printanje, e - mail
  • JEDNOSTAVNOST - rad sa jednostavnim alatom

Način uporabe u razredu:

  • za PowerPoint prezentacije
  • podučavanje u matematici i fizici
  • za pretraživanje po internetu
  • za crtanje i pokazivanje animacija
  • i drugo...

Svojim karakteristikama ploča može unaprijediti nastavu što se posebno odnosi na učenika i lakše svladavanje težeg gradiva. Raznim animacijama i primjerima podiže se kvaliteta i raznolikost nastavnog predmeta ali i nastavnog procesa. Prikaz gradiva putem takve ploče znatno je poboljšan te se automatski povećava zainteresiranost i motivacija učenika za određeni predmet (pogotvo matematiku i fziku).

Ploča nam daje mogućnost crtanja, pisanja, prezentacija što pogoduje interaktivnoj nastavi kakvoj težimo. Dosta nastavnika održava tradicionalan način nastave u kojima su učenici pasivni slušatelji. Zato treba težiti stvoriti radnu i interaktivnu atmosferu u razredu što nije uvijek lako napraviti. Pomoću pametne ploče možemo potaknuti učenike da interaktivnim učenjem sudjeluju u nastavi. Učenik postaje aktivan slušatelj.

Primjenom pametne ploče predavanje se ne svodi na diktiranje teksta i suhoparno rješavanje zadataka na školskoj ploči već se dolazi do dinamične nastave koja budi interes učenika za gradivo i nudi lakši način za svladavanje nekog predmeta.

2. IVP IZVAN RAZREDA

Uvođenjem interaktivne virtualne ploče u škole svaki učenik dobiva korisnički račun koji mu omogućuje uvid u gradivo za određeni predmet. Dakle, svaki učenik može ponovno pregledati gradivo iz nekog predmeta kod kuće. Takav način edukacije vrlo je pogodan za učenike koji nisu uspjeli pohvatati sve činjenice na satu ali će zato putem animacija i crteža moći shvatiti gradivo kod kuće.

Svaki profesor može spremiti gradivo koje ispredaje u poseban file na računalu te ga može mijenjati za buduće generacije i staviti na uvid ostalim učenicima koji imaju korisnički račun. Isto tako prilikom predavanja u razredu ako se spominje gradivo koje se prethodno ispredavalo učenika se može lako podsjetiti na gradivo ako se otvori file sa odgovarajućom obrađenom temom i projicira na pametnu ploču.

3. DODATNA EDUKACIJA

Uporaba pametne ploče zahtjeva promjenu u pristupu i načinu predavanja od strane profesora u školama koje imaju takvu ploču. Dakako, potrebno je provesti istraživanja o uporabi pametne ploče za obrazovne i nastavne procese kao i razviti nove didaktičke metode za pojedini predmet.

Interaktivna virtualna ploča je jednostavna za uporabu. Najčešće vrijedi relacija, ako se znamo služiti računalom onda ćemo se znati služiti i pametnom pločom. Upravo zbog kombinacije jednostavnosti uporabe ploče sa računalom, interaktivna virtualna ploča privlači sve više korisnika diljem svijeta.

Kao posljedica uvođenja interaktivne ploče u hrvatske škole potrebno je podučiti studente, buduće profesore, ali i sadašnje nastavnike u školama kako pomoću interaktivne ploče primijeniti nove didaktičke metode.


Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Mirela Kovačević   datum: 27. 10. 2009.

ZA POTICAJNO I SIGURNO OKRUŽENJE U ŠKOLAMA

Korisne materijale pogledajte ovdje: O R E S T I T U C I J I.doc
 PROTOKOL PRACENJA PONASANJA JEDNOG UCENIKA.doc
 PROT. PRACENJA. 2.doc
 Vodic za postupanje kod zlostavljanja.doc

 

''Nije znanje znanje znati,
    već je znanje znanje dati.''

Jedan profesor sa grupom svojih studenata sociologije obilazio je siromašna predgrađa Baltimoora da bi napravili studiju o 200 momaka. Trebali su napisati što misle o budućnosti svakog od tih dječaka. Studenti su, svi do jednoga, napisali da ti dječaci nemaju nikakvih šansi za uspjeh. Drugi profesor sociologije poslije izvjesnog perioda proučavao je tu istu studiju. Od svojih studenata zatražio je da istraže što se dogodilo sa nekadašnjim dječacima. Studenti su saznali da su, osim 20 dječaka koji su se odselili ili umrli, 176 od 180 postali uspješni odvjetnici, liječnici i poslovni ljudi.

         Profesor je bio zapanjen. Odlučio je detaljnije ispitati u čemu je stvar. Svi ti ljudi, srećom, živjeli su u okolini, tako da je svakome od njih mogao postaviti pitanje: ˝Što je, po vašem mišljenju, najviše doprinijelo uspjehu koji ste postigli?˝ U svim slučajevima odgovor je ukazivao na činjenicu da su dječaci imali dobru učiteljicu.

         Učiteljica je još uvijek bila na životu, pa je profesor potražio tu staru, ali još živahnu ženu koja je koristila magičnu formulu pomoću koje je te dječake izvukla iz siromašnih ulica u predgrađu i utrla im put ka uspjehu.

         Učiteljičine oči su blistale, a usne se razvukle u ljubazan smiješak. ˝To je tako jednostavno,˝ - rekla je. ˝Voljela sam te dječake.˝

Erik Batervort


Drage učiteljice i učitelji probajte razmišljati o ovome!   

UV 2021./2022.

Ponedjeljak 6.6.2022. u 13,10 sati

Červrtak 7.4.2022. u 13,10 sati

Červrtak 17.2.2022. u 13,10 sati

Četvrtak 16.12.2021. u 13,10 sati

Utorak 28.9.2021. u 13.10 sati

Ponedjeljak 30.8.2021. u 9,00 sati

Četvrtak 19.8.2021. u 9,00 sati

Ponedjeljak 12.7.2021. u 9,00 sati

Srijeda 23.6.2021. u 11,30 sati

Srijeda 9.6.2021. u 12,15 sati.

Petak 26.3.2021. u 12,00 sati

Petak 15.1.2021. u 9,00 sati (virtualno)

Četvrtak 10.12.2020. u 12,30 sati (virtualno)

Četvrtak 1.10.2020. u 12,30 sati (virtualno)

Srijeda 2.9.2020.u 8,30 sati

 


Statut škole

Dopunska i dodatna nastava

Priloženi dokumenti:
dodatna dopunska 2021.-2022..docx


Natjecanja

Upisi u srednje škole

Školski vrt


Sandučić povjerenja

Pravila škole


 


Red button

 

Prijavi sadržaj na internetu za koji sumnjaš da je nezakonit!

preskoči na navigaciju