2019-04-22 20:08:00

DAN ŠKOLE-SV.JURAJ-ZAŠTITNIK NAŠEG MJESTA

Sveti Juraj je bio rimski časnik koji je umro mučeničkom smrću za vrijeme Dioklecijanova progona 303. god. u Kapadociji u današnjoj Turskoj.

Kada su ga, zbog nepriznavanja poganskih rimskih bogova, osudili na smrt odrubljivanjem glave. Kao i mnogi drugi sveci njegova vremena, koji su podnijeli sličnu mučeničku smrt, i sv. Juraj nam može biti izvrstan putokaz u postojanosti u vlastitoj vjeri.

Prije smrti su ga mučili na kotaču sa čavlima, ali su mu rane zahvaljujući vjeri, brzo zacijelile.

Priča o svetom Jurju 

U jezeru u blizini grada Silene živio zmaj, kojemu su svakodnevno za hranu morali davati ovce, janjad, telad ili kakvu drugu životinju. Međutim, zmaj se obezobrazio pa je počeo tražiti da mu žrtvuju mladiće i djevojke. Oni na koje je pala kocka bili bi bačeni zmaju. Jednom zgodom na takav način bi izvučena i kraljevna, ali dok je išla u smrt, sretne ju sveti Juraj i kaže da će ju spasiti ako kralj obeća da će se on i svi stanovnici ostaviti poganskih bogova i obratiti na kršćanstvo. Kralj spremno obeća. Kad je zmaj izišao iz jezera, sveti Juraj se zaleti prema njemu na konju i kopljem mu probode vrat. Potom ga sveza svilenim konopcem i povede pred kraljev dvor, gdje kralj još jednom potvrdi da će se obratiti, a sveti Juraj potom ubije zmaja.

Knez Mislav

Knez Mislav je u IX stoljeću dao napraviti crkvicu sv. Jurja na brdu Putalj čime je utemeljio naselje iz kojeg se kasnije razvio Kaštel Sućurac te je postao prvi hrvatski vladar koji je prihvatio vjerske, društvene i političke veze Hrvatske s papom koje traju sve do danas. Zato je hodočašće na Putalj na koje su se i ove godine uputili učenici naše škole znak pripadnosti Hrvata i Hrvatske europskoj kršćanskoj civilizaciji. Tu činjenicu Sućurani, Kaštelani i svi Hrvati ne smiju zaboraviti.

U spomen na hrabrog Dioklecijanovog vojnika, svetog Jurja, Dan Kaštel Sućurca i Dan škole tradicionalno se obilježava 23. travnja.

U spomen na ovaj važan povijesni događaj, naša škola nosi ime kneza Mislava. Povodom obilježavanja Dana škole i Dana mjesta, 17. travnja 2019.g. organizirali smo Projektni dan sa temom Sv.Juraj.

Svim našim učenicima, djelatnicima i roditeljima kao i svima koji Kaštel Sućurac drže u srcu želimo sretan Dan našeg mjesta!

 

i (24).jpg


Osnovna škola Kneza Mislava Kaštel Sućurac