2020-04-22 08:25:21

DAN ŠKOLE- SV.JURAJ

U spomen na hrabrog Dioklecijanovog vojnika, svetog Jurja, Dan Kaštel Sućurca Dan škole tradicionalno se obilježava 23. travnja.

Dan mjesta Kaštel Sućurca obilježava se u spomen na hrabrog Dioklecijanovog vojnika svetog Jurja koji se oštro suprotstavio caru Dioklecijanu koji je progonio kršćane. Za to je žrtvovao vlastiti život jer ga je car Dioklecijan dao pogubiti.

Sveti Juraj povijesna je osoba. Rođen je u 3. stoljeću u Palestini, potječe iz plemenitaške obitelji što ga je obvezalo na vojnički poziv. Iako je ubrzo postao zapovjednik bojišta, zbog svoje kršćanske vjere sukobio se sa zapovjednom strukturom u vojsci. Kao časnički član Vojnog vijeća zastupao je interese kršćana te se protivio njihovom progonu kojeg je zahtijevalo Vijeće i car Dioklecijan. Zbog ovakvih Jurjevih istupa i priznanja da je kršćanin, car Dioklecijan je naredio da se Jurja okuje i utamniči. On je u tamnici pronašao zadovoljstvo koje ga je, kao kršćanina, inspiriralo da trpi svjedočeći Kristovo ime. U to su vrijeme kršćani mučeni na vrlo okrutne i bolne načine, a Juraj je bio jedan od prvih mučenika Dioklecijanova progona. Vidjevši da Juraj uslijed mučenja ne posustaje, car mu je ponudio milost i sve vojne povlastice ukoliko se odrekne kršćanstva. No Juraj na te uvijete nije pristao.
Stoga je Dioklecijan naredio da se Jurju odrubi glava što se dogodilo 23. travnja 290. godine u Palestini. Datum Jurjeve smrti u Crkvi je upisan kao spomendan na tog sveca.

Šest stoljeća kasnije knez Mislav na Putalju daje sagraditi crkvicu koja nosi ime Jurju u čast i time utemeljuje naselje iz kojeg će se razviti Kaštel Sućurac. U spomen na ovaj važan povijesni događaj, naša škola nosi njegovo ime.

Taj je dan ujedno i Dan OŠ kneza Mislava i Dan mjesta.

Narodni običaji povodom Dana Kaštel Sućurca.

Nekad su mladići i djevojke išli od kuće do kuće i ostavljali po jednu zelenu grančicu kao znak obilja i  ukućanima pjevali različite pjesme,  a domaćini bi ih darivali jajima, slaninom, novčićima ili kakvom drugom sitnicom. 

 

S nadom da ćemo uskoro i mi moći oživjeti davne običaje, svim našim učenicima, djelatnicima i roditeljima kao i svima koji Kaštel Sućurac drže u srcu želimo sretan Dan našeg mjesta!

 

U četvrtak 23.4.2020. godine će svi učitelji zajedno sa učenicima po prvi put obilježiti Dan Škole u virtualnim učionicama. Nastavni dan će biti posvećen Sv.Jurju i Danu škole.


Osnovna škola Kneza Mislava Kaštel Sućurac