preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Udžbenici 2023./2024.

 

Udžbenike svih predmeta financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja iz Državnog proračuna.

Grad Kaštela finacira radne bilježnice, kutije i školske mape.

Školsko zvono

 

 

 

PRIJEPODNE -  PRVO ZVONO  u 7:55

1.8:00-8:45 

2.8:50-9:35

3.9:40-10:25

VELIKI ODMOR - 10:25-10:40

4.10:45-11:30

5.11:35-12:20

6.12:25-13:10

 

POSLIJEPODNE - PRVO ZVONO u 13:55

1.14:00-14:45

2.14:50-15:35

3.15:40-16:25

VELIKI ODMOR - 16:25-16:40

4.16:45-17:30

5.17:35-18:20

6.18:25-19:10

 

 

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Provjeri svoje znanje
Prijedlozi

 

os-knezmislav@os-knezmislav-kastelsucurac.skole.hr

CARNet vijesti
Brojač posjeta

Stranica je posjećena

Free Site Counter

puta od 11. siječnja 2009.

Vijesti

Povijesna grupa

UKUSNO PISMO IZ MRAKA POVIJESTI


 

Svakih petnaest dana povijesna grupa ide u Sveučilišnu knjižnicu u Split.

U novinama iz 20.st. tražimo sve zanimljivosti o Kaštelima.

Tražeći te podatke našli smo recepte iz tog doba i došli smo na ideju da napravimo kuharicu. Iz kuharice smo izdvojili neobične recepte i podijelili ih svim djelatnicima naše škole, da ih isprobaju i kažu svoje mišljenje.

Nadamo se da će ih isprobati i da će im se svidjeti !!!

 

 

 

Naime, već dugo, u europskim historiografijama nisu samo carevi, kraljevi, vojskovođe i političari glavni predmet istraživanja, već su to i obični ljudi i njihovi svakodnevni životi, a među ostalom i hrana koju su jeli. U tom smislu stavljamo izbor jelovnika koji su 1941. objavljeni u splitskom tjedniku Dom i svijet. Iz obilja od oko tristotinjak jela, često vrlo neobičnih, za Vas smo izabrali tri jelovnika za koja nam se čini da su primjenjivana i danas.   Molimo vas da ponuđene jelovnike pročitate, o njima razmislite te ih iskušate na vlastitoj trpezi, nadamo se na zadovoljstvo vaše obitelji, prijatelja i gostiju.

Na koncu, nadamo se da ćemo zajedno oživjeti povijest i pomoći da se ovim putem ostvari njen kvalitetan suodnos sa ostalim predmetima.

 

 

 

 

RECEPTI

 

GURMANSKA JELA ZA POSEBNE DANE

Krem juha, Fina teletina na talijanski način, Smokve sa šlagom

 

Krem juha. Očistite i operite 3 mlade mrkve, korijen zeleni, manju glavicu oljuštenog celera.Isjecite sve na tanje listiće. Zatim u žlici masti ili ulja pržite glavicu sitno isjeckanog crvenog luka. Kada luk pocrveni dodajte 50 g isjeckane dimljene šunke i mješano zeleno i drugo povrće po izboru te dinstajte na jakoj vatri. Kad zelen porumeni, tada dodajte ½ litre prethodno pripremljene goveđe juhe, 2 oljuštena i isječena krumpira te nastavite kuhati na laganoj vatri. Poslije 2 sata sve protisnite kroz sito.Dobivenu krem juhu prikuhajte, popaprite, obogatite sa 2 do 3 žlice vrhnja i služite sa isječenim limunom.

 

Fina teletina na talijanski način. Uzmite velike, prst debele teleće odreske, najbolje od vola. Meso istucite batom, posolite i ostavite da odleži pola sata. Nakon toga odreske popržite na masti ili na ulju, ali samo dopola. Potom ih stavite u umak od rajčice i kuhajte na sasvim laganoj vatri.

Umak od rajčica spremite na slijedeći način. Na 70 gr. ulja popržite 60 gr. oštrog brašna. Kada smjesa potamni dodajte pola čaše pelata od rajčice, cijelu glavicu kapule te vode da umak bude sasvim razrijeđen. Prokuhati do željene gustoće.

Za prilog servirati tjesteninu.

 

Smokve sa šlagom .Oljuštite ½ kilograma dalmatinskih smokava i sameljite ih u mašini za mljevenje mesa. Dobiveni pire stavite u posudu, zasladite po ukusu, dodajte 60 gr. isjeckanih oraha, dvije žlice očišćenog bijelog grožđa. Sve zajedno kuhajte na najjačem plamenu štednjaka i miješajte. Kada prokuha maknite sa štednjaka i mješajte da se što prije ohladi. U smjesu dodajte malo domaćeg vina, i žlicu ruma. Jelo poslužite u dubokoj posudi sa dva prsta  čvrstog šlaga i biskvita.

 

 

JELA ZA NEDJELJNI RUČAK

Juha sa krumpirovim okruglicama, Domaće kobasice u umaku, Nabujak od kuhanog voća

 

Juha sa krumpirovim okruglicama. U lonac stavite dvije glavice isjeckane kapule i pirjate lagano na dvije žlice masti ili ulja. Kad kapula porumeni dodajte joj na sitno isjeckani peršin (i korijen i list) slatki kupus, mrkvu, 1 kg oljuštenih cijelih krumpira. Zatim dolijte 1 do 1,5 l vode i kuhajte približno 1 sat na laganoj vatri.

U procijeđenu juhu dodajte okruglice koje ste spravili na slijedeći način. Umutite 50gr. masla, 3 velika žumanjka, malo soli, bijelog papra i peršina. Svemu dodajte pire koji ste napravili od krumpira iz juhe i 2 žlice oštrog brašna. Smjesu dobro izmiješate, napravite okruglice veličine oraha, prokuhajte ih u posoljenoj vodi, a zatim dodajte u juhu.

 

Domaće kobasice u umaku. Na tavi pirjate 60 do 70 gr. ulja i masti i 50g oštrog brašna. Kad zaprška potamni podlijte je sa velikom čašom „Gemišta“. Nakon toga umak posolite i malo prokuhajte te u njega dodajte prethodno popržene domaće kobasice. Poslužite sa restanim krumpirom ili rižom.

 

Nabujak od ukuhanog voća. Mikserom izmiješate 60 do 80 g šećera sa istom količinom masla, 4 žumanjka te sokom od jednog limuna. Pjenastoj masi dodajte malo limunove kore, 50 g grožđica, 50 g isjeckanog bijelog badema, 50 g nasjeckane kruške i dunje. Zatim umutite čvrstu pjenu od 4 bjelanca i dodajte u smjesu, stavite masu u kalup koji je prethodno namašćen i posut brašnom. Stavite u pećnicu dok nabujak ne bude pečen, pri čemu pazite da zadrži sočnost. Poslužite sa preljevom od bijelog vina i mljevenog šećera.

 

ZDRAVA JELA ZA LJUDE KOJI NEMAJU VREMENA


Juha od riblje glave s krumpirom, Francuska palenta sa salatom, Ciganski nabujak

 

 

Juha od riblje glave s krumpirom

Skuhajte juhu od 3 cijele kapule, glavice isjeckanog češnjaka 8-10 zrna crnog papra, lovorovog lista, zeleni po izboru te riblje glave. Gotovu juhu procijedite te dodajte tjesteninu ili na kocke isjeckani krumpir.

 

Francuska palenta sa salatom

U ½ litre vode dodajte maslo i malo soli te pustite da proključa. Proključalu vodu dodajte 300 g svježe samljevenog kukuruznog brašna. Dobro prokuhanu glatku palentu maknuti sa vatre. U duboku namašćenu zdjelu stavljajte red palente koju će te posuti ribanim parmezanom ili paškim sirom. Na to složite na kolute izrezana tvrdo kuhana jaja, a na to opet palentu. Tako radite sve dok imate materijala. Na koncu sve pospite gustim skorupom (mileram) i stavite u pećnicu da se propeče. Poslužiti toplo sa zelenom salatom, kiselim krastavcima ili paprikama.

 

Ciganski nabujak

Prokuhane široke rezance oplahnite hladnom vodom te ih namastite uljem ili mašću. U manju, namašćenu, vatrostalnu posudu slažite rezance pa na njih džem od šljiva i sve tako dok ima rezanaca. Tako složeni nabujak pospite mljevenim šećerom i mljevenim orasima. Stavite u štednjak i pecite oko 30 minuta na srednjoj temperaturi.

 

 

ČLANOVI POVIJESNE GRUPE:

 

Ivan Šimović                                      Ana Čačija

Vedran Biočić                                     Paula Lijić

Ivan Barbić                                         Tina Jerkunica

Toni Buzov                                          Anita Ugrina

Antonija Buzov

 


 



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Tihomir Rajčić   datum: 10. 2. 2009.

 

 

HVALA NA POSJETI! 

 

UV 2022./2023.

Utorak 6.2.2024. u 13,10 sati

Ponedjeljak 11.12.2023. u 13,10 sati

Srijeda 27.9.2023. u 13,10 sati

Utorak 29.8.2023. u 9,00 sati

Ponedjeljak 21.8.2023. u 9,00 sati

Utorak 11.7.2023. u 9,00 sati

Ponedjeljak 26.6.2023. u 12,30 sati

Četvrtak 1.6.2023. u 13,10 sati

Srijeda 15.2.2023. u 13,10 sati

Ponedjeljak 12.12.2022. u 13,10 sati

Utorak 27.9.2022. u 13,10 sati

Ponedjeljak 29.8. 2022. u 8,00 sati

Utorak 23.8.2022. u 9,00 sati

Utorak 12.7.2022. u 9,00 sati

Petak 24.6.2022. u 12,30 sati

Ponedjeljak 6.6.2022. u 13,10 sati

Červrtak 7.4.2022. u 13,10 sati

Červrtak 17.2.2022. u 13,10 sati


Statut škole

Dopunska i dodatna nastava

Natjecanja

Priloženi dokumenti:
Vremenik-natjecanja 2023 2024-4.pdf


Upisi u srednje škole

Školski vrt


Sandučić povjerenja

Pravila škole


 


Red button

 

Prijavi sadržaj na internetu za koji sumnjaš da je nezakonit!





preskoči na navigaciju